top of page

Alaselkäkipu - hoito ja kuntoutus

  • joonasvirtanen9
  • Mar 20
  • 3 min read

Alaselkäkivulla tarkoitetaan, kun kipu paikallistuu alimpien kylkiluiden ja pakaroiden väliselle alueelle. Alaselkäkipu jaotellaan keston perusteella kolmeen tyyppiin: lyhytkestoiseen eli akuuttiin kipuun, joka kestää alle 6 viikkoa, pidempään kestäneeseen eli subakuuttiin kipuun, jolloin kipu on kestänyt 6–12 viikkoa, sekä pitkäaikaiseen eli krooniseen kipuun, joka jatkuu yli 12 viikkoa. Suurin osa alaselkäkivuista on ns. epäspesifejä (90% alaselkäkivuista), joka tarkoittaa, ettei kivun lähdettä pystytä nykymenetelmin tarkasti tunnistamaan. Ehkä tulevaisuudessa saammekin alaselkäkivun määrittelyyn ja diagnosointiin parempia keinoja. Alaselkäkipu ei vaikuta ainoastaan yksilön hyvinvointiin, vaan alaselkäkipu vaikuttaa lisäksi koko yhteiskuntaan johtuen lisääntyneistä terveydenhuollon menoista ja työkyvyttömyyden aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Alaselkäkipu ei katso ikää tai sukupuolta ja se voi kohdata kenet tahansa meistä. Kuitenkin yleisimmin sitä esiintyy 50–55-vuotiailla ja hieman useammin naisilla kuin miehillä.


Alaselkäkivun syyt ja sen oireilu


Usein ajatellaan, että alaselkäkivun taustalla ovat hyvin yksinkertaiset syyt. ”Kireät lonkankoukistajat, huono ryhti, skolioosi, eri pituiset jalat, heikot pakara- tai vatsalihakset jne.” Kun mietitään ihmisen kipukokemusta ja sen taustalla olevia syitä, on hyvä tarkastella laajempaa kokonaisuutta kuin pelkästään alaselän kudoksia. Alaselässä toki on rakenteita, joissa kipuhermopäätteet voivat aistia kipua, mutta kuten aiemmin totesin, epäspesifin alaselkäkivun tarkkaa lähdettä on usein vaikea määrittää. Onkin hyvä ohje, että alaselkäkipupotilasta hoidettaessa fokus on ihmisen kokonaisvaltaisessa hoidossa kuin pelkästään itse alaselässä.


Tällä hetkellä tunnemme jonkin verran riskejä, jotka liittyvät alaselkäkivun syntyyn. Näitä ovat mm. alhainen fyysinen aktiivisuus, tupakointi, ylipaino ja raskas ruumiillinen työ. Epäspesifissä alaselkäkivussa kipu voi olla tylppämäistä tai terävän tuntuista kipuilua, johon saattaa liittyä jonkinlaista säteilyä ympäröiviin kudoksiin. Lisäksi on hyvä huomioida, että selän alueelta lähtee monia hermoja alaraajaan, jotka voivat herkistyä eri syiden vuoksi aiheuttaen pistelyä, puutumista tai epämääräistä säteilyä jalkaan saakka. Tästä aiheesta lisää myöhemmissä teksteissä.


Alaselkäkipu hoito


Alaselkäkivun paraneminen ja hoito-ohjeistukset


Yleisesti voidaan todeta, että akuutti alaselkäkipu helpottanee suurimmaksi osaksi kuudessa viikossa. Pidempään kestäneissä alaselkäkivuissa spontaania kivun vähenemistä toki tapahtuu ajan kanssa, mutta selkeästi heikommin kuin akuutissa alaselkäkivussa. Eli summattuna: älä huolestu äkillisesti alkaneesta alaselkäkivusta (vaikka kipu olisikin voimakasta), sillä usein kipu helpottaa yllättävänkin nopeasti. Alaselkäkivun hoito-ohjeina korostetaan liikunta/harjoitusterapiaa, psykologisen ja sosiaalisen tuen tarpeen huomioimista, elintapojen muutosta ja rasituksen vähentämistä esim. työelämässä.


Miten minä näen alaselkäkivun hoidon?


Kuten edellisessä kappaleessa totesin, akuutit alaselkäkivut helpottavat hyvin itsestään viikkojen aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö akuuttia alaselkäkipua kannattaisi käydä näyttämässä alan ammattilaisella, varsinkin jos tilanne vähääkään mietityttää. Ammattilaisen tehtävä on luoda tilanteesta mahdollisimman tarkka kuva, sulkea pois vakavat tekijät (punaiset liput) ja luoda arvio tulevista viikoista. Oman kokemuksen perusteella olen huomannut, että monet ihmiset tarvitsevat tukea ja ohjeistusta juuri akuutissa vaiheessa. Lisäksi manuaalisella käsittelyllä voidaan saada kipua lieventävää vaikutusta.


Pidempään kestäneissä alaselkäkivuissa (yli 6 viikkoa) tilanne on mielestäni erilainen, kuin akuutissa alaselkäkivussa. Erityisesti pitkittyneissä alaselkäkivuissa (kipu kestänyt yli 12 kuukautta) korostuu ammattilaisen rooli tilanteen paranemisen suhteen.


Miten minun vastaanotollani selkäkipua lähdetään hoitamaan?


Alaselkäkipu ja sen hoito alkaa asiakkaan havainnoinnilla ja haastattelulla, jonka jälkeen siirrytään erilaisiin kliinisiin testeihin. Ensisijaisesti pyrimme varmistamaan, että selkäkivun taustalla ei ole mitään vakavaa. Testailujen aikana tarkastellaan asiakkaan toimintakykyä ja tätä arvioidaan suhteessa asiakkaan arkeen. Hoitoprosessin suunnittelu perustuu asiakkaan yksilöllisiin tavoitteisiin, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi voimanostajan kuntoutus voi poiketa merkittävästi toimistotyöntekijän selkäkivun hoidosta.


Hoito sisältää tilanteen mukaan terapeuttista harjoittelua, asiakkaan ohjausta, manuaalista käsittelyä ja usein näiden yhdistelmiä. Manuaaliseen terapiaan (hieronta ja nivelkäsittely) ei hoitoa kannata liiaksi keskittää, mutta uskon manuaalisella käsittelyllä olevan usein tietynlainen rooli selkäkivun kuntoutuksessa.


Kuntoutusprosessi on vahvaa yhteispeliä terapeutin ja asiakkaan välillä, jotta pystymme saavuttamaan parhaan mahdollisen tuloksen selkäkivun suhteen. Tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että minä terapeuttina tuon esiin ammattilaisen näkökulmia ja toimin henkilönä, johon turvautua kuntoutuksen aikana. Samalla asiakas toimii hoidon toteuttajana, jolloin toimimme vahvasti ”tiiminä”.  Näin minun asiakkaani ovat kuntoutuneet parhaiten alaselkäkivuista.


Jos tilanne sinun kohdallasi yhtään mietityttää alaselkäkivun suhteen, älä epäröi ottaa minuun yhteyttä!


Joonas Virtanen

Osteopaatti, fysiikkavalmentaja, urheiluhieroja

 

Mihin tekstini perustui:

 

 

Recent Posts

See All

Comentários


yhteystiedot

Kaupintie 11a 4. kerros,

00440 Helsinki

​​

Puh: 044 972 4166

​​​

joonasvirtanen9@gmail.com

FLEXUS TERVEYSPALVELUT_punainen_1500x1500_edited.png

Ota yhteyttä

© Joonas Virtanen 2025 |

Y-tunnus 12312312 |

Osteopaatti Helsinki |

Kaupintie 11a, 00440 Helsinki |

bottom of page